Ruské jaro v Brně

Ruští umělci se představují na jižní Moravě

Koncert klavírního virtuóza Igora Ardaševa na Generálním konzulátu Ruské federace v Brně  za účasti hostů z Ruska, Polska, Běloruska, Ukrajiny i z ČR otevře ve středu 21. března 10. ročník mezinárodního kulturního festivalu Ruské jaro na Moravě.

Tento festival, který vloni zvítězil v soutěži o nejzdařilejší mezinárodní komunikaci a byl proto poctěn udělením ceny Stříbrný lukostřelec, obsahuje sérii akcí s trváním do konce května. I letos v nich seznámí zájemce na Moravě s ruskou kulturou a tradicemi.

Samovar na Kolišti

Ruské jaro v BrněNapříklad v sobotu 24. března v 17:00 v brněnské restauraci Samovar v ul. Koliště 5 představí na výstavě zájemcům svá díla ruská malířka Světlana Šumberáková. V pondělí 26. března  také v 17:00 začne v jihomoravských Valticích v městské knihovně na náměstí Svobody 21 výstava další ruské malířky flory a fauny Olgy Plchové.

Tato rodačka ze Sankt Petěrburku, která žila na západní Sibiři a roku 1981 se přestěhovala za svým manželem do Brna. Zde se zabývá grafikou, kolážemi, olejomalbou a řezbářstvím a často vystavuje v Brně i Praze. Na pondělní vernisáži ve Valticích s malým pohoštěním v ruském stylu vystoupí ruská básnířka Ljubov Vondroušková.

České básnické sbírky přeložené do ruštiny

Plchová ilustrovala básnické sbírky českých autorů Jana Skácela a Jindry Lirové, přeložené do ruštiny, a vytvořila též ilustrace pro sbírku veršů ruské básnířky a překladatelky Vondrouškové.

V rámci festivalu vystoupí hosté ze zahraničí – umělci Maxim Krisaň, sólista  Oděsské filharmonie (Ukrajina) či Julija Chmilevskaja, sólistka Varšavské filharmonie (Polsko). 21. května uslyší návštěvníci Francouzského sálu Granndhotelu v Brně skladby Skoryka, Vivaldiho, Schuberta, Aginského, Rachmaninova, Mendelsona, Césara Francka i výběr židovských písní.

Fotovýstava z Kamčatky

Návštěvníci fotovýstav se dozvědí překvapivé údaje ze života českého fotografa Aloise Janalíka (Exotika Kamčatky). Fotografie Bajkalu dodala na festival například Anna Puškareva.

Jdi na vrch