2021 04 13 122647

Zažijte italské Velikonoce v pohodlí domova. Speciální pochoutky zvládnete snadno a rychle

Velikonoce jsou za dveřmi a určitě už přemýšlíte, čím byste si je letos obohatili a na čem byste si pochutnali. Abychom si ty letošní, lockdownové, zpříjemnili, podíváme se do slunné Itálie, alespoň prostřednictvím receptů. Sergio Bellini, majitel rodinné restaurace Castellana Trattoria v Brně, nám prozradí, co se vaří v období Velikonoc v Itálii.

Pokud potřebujete změnu, dopřejte si na Velikonoce speciální italské menu. Připravte si předkrm Torta salata noc asparagi, hlavní chod Agnello arrosto a Mascarpone ai frutti di bosco. Tyto skvělé pochoutky omráčí vaše chuťové buňky natolik, že se budete cítit opravdu jako v Itálii. Podívejte se na video recept!

Předkrm-ANTIPASTI

Torta salata con asparagi – slaný koláč s chřestem

Suroviny

5-7 stonků chřestu

1 střední šalotka

2 vajíčka

100 g jemně nastrouhaného parmezánu (parmegiano – reggiano)

50 g pancetty

100 ml smetana na vaření 33%

1 ks listového těsta

Torta salata con asparagi2 1 e1618309573795

Postup

Spodní část chřestu oloupeme a srovnáme na stejně dlouhé stonky. Následně spaříme ve vroucí vodě po dobu 2 minut. Šalotku a pancettu si nakrájíme na kostičky, a hodíme je společně osmažit na rozpálený olej. Mezitím si nachystáme listové těsto, které buď koupíme už vyválené nebo si vyválíme. Na pečení můžeme použít pečící misku, kterou si vyložíme pečícím papírem. Do misky si nachystáme dvě vajíčka, které si lehce našleháme. Postupně přidáváme smetanu, parmezán, zlatavou šalotku a pancettu. Vše dohromady znovu promícháme. Směs, kterou jsme si připravili si pomalu nalijeme na již připravené listové těsto. Na konečnou vrstvu si libovolně poskládáme očištěný chřest. Koláč dáme péct na 40 min a 160 stupňů. Po vytažení z trouby, necháme vychladnout a pak jen s úsměvem servírovat.

Hlavní chod-CARNE (maso)

Agnello arrosto (e fagioli verdi) – pečená jehněčí plec

 Suroviny

Jehněčí plec (gramáž podle počtů členů domácnosti)

Česnek

Větvičky rozmarýnu

Sůl

Pepř

Olivový olej

½ dcl červeného vína

Agnello arrosto

Postup

Jehněčí plec si očistíme, vložíme na pekáč. Napraskneme si několik stroužků česneku, které přidáme na pekáč společně s rozmarýnem. Následně podlijeme olivový olejem a posypeme solí. Aby se chuť a vůně všech ingrediencí dostatečně promísila můžeme si jehněčí nechat chvíli naložené. Čerstvě předtím, než dáme jehněčí péct rozehřejeme si troubu a podlijeme maso červeným vínem. Maso necháme 2 až 2,5 hodiny péct na 160 stupňů. Pro lepší chuť můžeme průběžně maso podlévat šťávou, která je v pekáči. Maso můžeme podávat s libovolnou přílohou. My jsme si vybrali zelené fazolky s pancettou, které dodají správnou jarní atmosféru.  Důležité je dodat, že bezpochyby se k této výtečné jehněčí pečeni hodí i dobré italské víno.

Dezert-Dolci

Mascarpone ai frutti di bosco  – mascarpone s ovocem

 Suroviny

250 g mascarpone

2 žloutky

40 g cukr

Maliny, borůvky, jahody (podle chuti na ozdobení)

Mascarpone ai frutti di bosco

 

Žloutky si vyšleháme společně s cukrem do pěny. Pomalu přimícháme mascarpone. Na servírovaní můžeme použít cukrářský sáček nebo obyčejnou lžíci. Postupně vkládáme do misek a zdobíme ovocem. Tak a náš lehký dezert je hotový.

CHI MANGIA BENE, VIVE BENE

Foto: Tesco

 

 

 

 

 

Jdi na vrch
%d bloggers like this: