Mikulov ovládnou mistři gastronomie
Na Gourmet festivalu milovníci dobrého jídla ochutnají menu od šéfkuchaře, který vařil pro papeže i královnu.
První červnový víkend Mikulov ovládnou mistři gastronomie. Ve dnech 1. – 3. června se uskuteční Gourmet festival, do kterého se zapojilo několik restaurací z vinařského kraje.
Gurmánské zážitky
Šéfkuchaři, vinaři i milovníci dobrého jídla se tak můžou těšit na jedinečný gurmánský zážitek. Jedno z degustačních menu připraví i přední český šéfkuchař, který vařil například pro papeže Benedikta XVI. či královnu Alžbětu, Miroslav Husák.
V hotelu Volarik bude vařit Miroslav Husák
Během Mikulov Gourmet festivalu 2018 budou připravovat nejrůznější degustační menu a speciality v sedmi mikulovských hotelech a restauracích. Jedním z nich je i hotel Volarik, kde se milovníci dobrého jídla můžou těšit na předkrm, hlavní chod i dezert právě od významného českého šéfkuchaře Miroslava Husáka.
Vařil i pro královnu
Ten vařil nejen pro papeže Benedikta XVI. Či královnu Alžbětu a Madeleine Albrightovou, ale i pro prezidenty Václava Havla, Václava Klause a Miloše Zemana. Sekundovat mu bude David Roztočil, šéfkuchař hotelu Volarik a irské restaurace Ohara v Mikulově.
Kuchyně Dietrichsteinů
„Menu se jako každý rok odvíjí od zadaného tématu. Letos je to kuchyně Dietrichsteinů. Vybral jsem králíka na předkrm, vepřová líčka a mrkvanec jako dezert,“ prozradil šéfkuchař Gourmet festivalu 2018 Miroslav Husák.
Sekundovat mu bude David Roztočil
Sekundovat mu bude šéfkuchař hotelu Volarik a Irish Pub O´Hara David Roztočil, kterého učil sám Zdeněk Pohlreich. S ním se ale Husák potká až na místě při přípravách. „Slyšel jsem na něj samou chválu, takže věřím, že nám to bude společně šlapat,“ je si jist Husák, který vařil i pro spoustu VIP osobností. „Obecně se vaření pro celebrity nijak extra neliší. Člověk je samozřejmě pod určitým tlakem, ale nikde není napsáno, že papež musí být nutně vetší gurmán než třeba váš soused,“ směje se Husák.
Francouzská kuchyně
Šéfkuchař Miroslav Husák si králíka a líčka vybral proto, že se pojí s francouzskou kuchyní. Kromě zadání se vždy při sestavování menu drží i regionálnosti. Mrkvanec je klasika, která se v našich zemích dělá od nepaměti a možná ho ochutnal i samotný Leopold Ignác. „Nedám dopustit na Moravu. Člověk se samozřejmě snaží ochutnat kde co a pochopit toho co nejvíce z odlišných kultur a kuchyní. Ale přijde mi, že tu domovinu má tak nějak člověk zakořeněnou v srdci i na jazyku,“ dodal Husák.
Poprvé na festivalu
„Součástí festivalu jsem poprvé a těším se na novou zkušenost, jelikož kuchyně pana Husáka je zajímavá a věřím, že bude pro mne a celý tým Hotelu Volarik inspirací,“ řekl Roztočil, který rád sleduje nové trendy v zahraničí. Ví, co servírovat a co je právě v kurzu. Nejraději má přírodní suroviny a v každém jídelním lístku má pokrmy připravené buď uzením nebo grilováním.
Šéfkuchařem v hotelu i v irské restauraci
„Jsou to dva odlišné provozy, ale mají toho více společného, než si může člověk myslet. V obou je prioritou uspokojit hosta a časový stres. Irská restaurace má atmosféru tradičního irského pubu, k tomu i pokrmy směřujeme. Na rozdíl od hotelu, kde je gastronomie převážně stavěna na rautových nabídkách s obsahem Moravských klasik nebo i mezinárodních pokrmů. Hostům chceme více přibližovat chutě Moravy z lokálních surovin ve formě vybraných večerů s určitými tématy v degustačních vícechodových menu,“ uzavřel Roztočil.