Šťavnaté léto v nových receptech s jahodami

Není mnoho jídel, které nám v ústech vykouzlí léto tak rychle, jako právě jahody. Mají je rádi jak malí, tak i dospělí, a právě proto neuděláte nikdy chybu, pokud je použijete i do svých receptů. Zaručeně se po nich vždy zapráší! Tesco vám přináší sérii receptů, které zvládnete v pár krocích. Sladký koláč, palačinky, noky, roláda, ale také netradiční jahody s pepřem. Dodejte si odvahu a nechte se překvapit neobvyklou chutí.

Věděli jste také, že obsah vitamínu C v jahodách je srovnatelně vysoký, jako v citrusech? Kromě toho v jahodách naleznete také vitamíny A, B a E. Z minerálů pak například zinek, draslík, hořčík a vápník. V neposlední řadě mají jahody také příznivý vliv na váš metabolismus.

V obchodech Tesco nyní naleznete sladké jahody od českých farmářů ze zemědělského podniku Předměřická a.s.

Jahodový koláč bez lepku

Ingredience:

  • 220 g bezlepkové mouky
  • 40 g másla
  • 40 g krupicového cukru
  • 120 ml mléka
  • 1 vajíčko
  • dvě špetky soli
  • 20 g droždí

Na náplň:

  • 300 g měkkého tvarohu
  • 50 ml mléka
  • 20 g cukru
  • ½ lžičky citronové kůry
  • 2 vejce
  • 300 g jahod
  • krupicový cukr na posypání

Postup:

  1. Mléko lehce ohřejeme, nesmí však být vroucí. V mléce rozpustíme droždí a přidáme lžíci cukru. Kvásek necháme na teplém místě vzejít.
  2. Mouku prosejeme, smícháme ji se zbytkem cukru, jedním vajíčkem, solí a kváskem. Máslo rozpustíme, necháme vychladnout a vmícháme do těsta. Vypracujeme těsto, které dáme na 60 minut kynout na teplé místo.
  3. Než nám těsto vykyne, máme čas připravit si tvarohovou náplň. V misce smícháme tvaroh s vajíčkem, cukrem, mlékem a citronovou kůrou.
  4. Jahody zbavíme stopek a necháme okapat. Poté je rozpůlíme a nachystáme si je do misky.
  5. Z vykynutého těsta vytvaruje koláče, do středu rozetřeme tvaroh a poklademe na něj jahody. Koláče necháme ještě 20 minut kynout.
  6. Troubu předehřejeme na 180 °C. Připravíme si plech s pečicím papírem. Druhé vajíčko rozklepneme a rozšleháme. Pomažeme s ním koláče a pečeme je, dokud nemají zlatavé okraje.

Makovo-tvarohové noky s jahodovou omáčkou

Ingredience:

Na omáčku:

  • 500 g jahod
  • 150 ml růžového vína
  • 90 g třtinového cukru
  • 250 g smetany ke šlehání

Na noky:

  • 1 vejce
  • 170 g krupice
  • 50 g mletého máku
  • 40 g třtinového cukru
  • 10 g makového oleje
  • Sůl

Na ozdobu:

  • plátky jahod
  • lístky máty
  • trocha smetany ke šlehání

Postup:

  1. Makovo – tvarohové noky: Všechny suroviny dáme do mísy a rukama zpracujeme celistvé těsto. Ztěsta poté rukama vytvoříme jednotlivé noky.
  2. Do většího hrnce dáme vařit vodu, kterou trochu osolíme. Když voda vaří, opatrně do ní vhodíme noky a vaříme je, dokud nevyplavou, poté je ihned děravou sběračkou vylovíme a přemístíme je do cedníku. Také je trochu polijeme řepkovým olejem, aby se neslepily.
  3. Jahodová omáčka: Jahody omyjeme, zbavíme je stopky a nakrájíme je na půlky nebo na čtvrtky, které vhodíme do středního hrnce. K jahodám přidáme víno a cukr a hrnec dáme na plotýnku, kterou zapneme na vyšší teplotní stupeň. Nyní necháme víno vypařit a cukr rozpustit, trvá to cca 5 minut.
  4. Poté přelijeme smetanu, necháme minutu probublat a vše tyčovým mixérem rozmixujeme.
  5. Do hlubšího talíře (nejlépe na těstoviny) nalijeme trochu omáčky, do ní opatrně vložíme noky. Pomocí kávové lžičky ozdobíme omáčku smetanou, nakonec přidáme plátky jahod a lístky máty.

Palačinky alá dort s čerstvým ovocem

Ingredience:

Na palačinky:

  • 500 ml mléka
  • 2 vejce
  • 250 g hladké mouky
  • špetka soli
  • olej

Na ozdobu:

  • jahodová marmeláda
  • javorový sirup
  • jahody
  • celá skořice
  • maliny
  • broskev

Postup:

  1. Mléko smícháme s vejci a špetkou soli. Přidáme mouku a za pomoci mixéru vyšleháme hladké těsto. Na rozpálenou pánev nalijeme trochu oleje a osmažíme tenké palačinky.
  2. Hotové palačinky potřeme marmeládou, aby se nám spojily a skládáme jednu palačinku na druhou. Na vrchní část poklademe nakrájené ovoce a ozdobíme celou skořicí. Vše přelijeme javorovým sirupem.

Piškotová roláda s jahodami

Ingredience:

Na těsto:

  • 120 g krupicového cukru
  • 3 vejce
  • 90 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 lžíce vroucí vody

Na náplň:

  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 13 g ztužovače šlehačky
  • jahodová pomazánka
  • moučkový cukr na posypání
  • jahody na ozdobu

Postup:

  1. Oddělíme si bílky od žloutků a z bílků ušleháme tuhý sníh. Do něj opatrně vmícháme žloutky, cukr, a nakonec i mouku, prášek do pečiva a vodu.
  2. Plech vyložíme pečicím papírem. Na něj rovnoměrně rozetřeme těsto, které pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C 15 minut.
  3. Poté upečený plát vyklopíme na mokrou utěrku a zavineme společně s ní v roládu. Takto necháme těsto vychladnout.
  4. Smetanu ušleháme společně se ztužovačem šlehačky. Plát rozvineme a potřeme nejdříve jahodovou pomazánkou a poté ztuženou šlehačkou. Roládu opět zavineme.
  5. Roládu servírujeme pomoučenou cukrem a ozdobenou jahodami.

Jahody s pepřem a mátovou omáčkou

Ingredience:

  • 400 g jahod
  • 4 lžíce másla
  • čerstvě mletý pepř
  • 2 lžíce dezertního bílého vína
  • hrst mátových lístků
  • 4 lžíce medu

Postup:

  1. Jahody nakrájíme na kousky nebo na plátky. V pánvi rozpustíme polovinu másla a chvíli na něm necháme jahody rozehřát.
  2. Jahody posypeme čerstvě namletým pepřem, zalijeme vínem a necháme je znovu prohřát. Poté dáme jahody z pánve pryč. Přidáme do ní nasekanou mátu, zbylé máslo a med, necháme vše svařit do hustšího sirupu. Bude to trvat 8 až 10 minut.
  3. Jahody servírujeme na talířku nebo v misce přelité mátovou omáčkou. Můžeme je ozdobit čerstvou mátou.

 

Foto: Tesco

Jdi na vrch