Šťavnaté léto v nových receptech s jahodami
Není mnoho jídel, které nám v ústech vykouzlí léto tak rychle, jako právě jahody. Mají je rádi jak malí, tak i dospělí, a právě proto neuděláte nikdy chybu, pokud je použijete i do svých receptů. Zaručeně se po nich vždy zapráší! Tesco vám přináší sérii receptů, které zvládnete v pár krocích. Sladký koláč, palačinky, noky, roláda, ale také netradiční jahody s pepřem. Dodejte si odvahu a nechte se překvapit neobvyklou chutí.
Věděli jste také, že obsah vitamínu C v jahodách je srovnatelně vysoký, jako v citrusech? Kromě toho v jahodách naleznete také vitamíny A, B a E. Z minerálů pak například zinek, draslík, hořčík a vápník. V neposlední řadě mají jahody také příznivý vliv na váš metabolismus.
V obchodech Tesco nyní naleznete sladké jahody od českých farmářů ze zemědělského podniku Předměřická a.s.
Jahodový koláč bez lepku
Ingredience:
- 220 g bezlepkové mouky
- 40 g másla
- 40 g krupicového cukru
- 120 ml mléka
- 1 vajíčko
- dvě špetky soli
- 20 g droždí
Na náplň:
- 300 g měkkého tvarohu
- 50 ml mléka
- 20 g cukru
- ½ lžičky citronové kůry
- 2 vejce
- 300 g jahod
- krupicový cukr na posypání
Postup:
- Mléko lehce ohřejeme, nesmí však být vroucí. V mléce rozpustíme droždí a přidáme lžíci cukru. Kvásek necháme na teplém místě vzejít.
- Mouku prosejeme, smícháme ji se zbytkem cukru, jedním vajíčkem, solí a kváskem. Máslo rozpustíme, necháme vychladnout a vmícháme do těsta. Vypracujeme těsto, které dáme na 60 minut kynout na teplé místo.
- Než nám těsto vykyne, máme čas připravit si tvarohovou náplň. V misce smícháme tvaroh s vajíčkem, cukrem, mlékem a citronovou kůrou.
- Jahody zbavíme stopek a necháme okapat. Poté je rozpůlíme a nachystáme si je do misky.
- Z vykynutého těsta vytvaruje koláče, do středu rozetřeme tvaroh a poklademe na něj jahody. Koláče necháme ještě 20 minut kynout.
- Troubu předehřejeme na 180 °C. Připravíme si plech s pečicím papírem. Druhé vajíčko rozklepneme a rozšleháme. Pomažeme s ním koláče a pečeme je, dokud nemají zlatavé okraje.
Makovo-tvarohové noky s jahodovou omáčkou
Ingredience:
Na omáčku:
- 500 g jahod
- 150 ml růžového vína
- 90 g třtinového cukru
- 250 g smetany ke šlehání
Na noky:
- 1 vejce
- 170 g krupice
- 50 g mletého máku
- 40 g třtinového cukru
- 10 g makového oleje
- Sůl
Na ozdobu:
- plátky jahod
- lístky máty
- trocha smetany ke šlehání
Postup:
- Makovo – tvarohové noky: Všechny suroviny dáme do mísy a rukama zpracujeme celistvé těsto. Ztěsta poté rukama vytvoříme jednotlivé noky.
- Do většího hrnce dáme vařit vodu, kterou trochu osolíme. Když voda vaří, opatrně do ní vhodíme noky a vaříme je, dokud nevyplavou, poté je ihned děravou sběračkou vylovíme a přemístíme je do cedníku. Také je trochu polijeme řepkovým olejem, aby se neslepily.
- Jahodová omáčka: Jahody omyjeme, zbavíme je stopky a nakrájíme je na půlky nebo na čtvrtky, které vhodíme do středního hrnce. K jahodám přidáme víno a cukr a hrnec dáme na plotýnku, kterou zapneme na vyšší teplotní stupeň. Nyní necháme víno vypařit a cukr rozpustit, trvá to cca 5 minut.
- Poté přelijeme smetanu, necháme minutu probublat a vše tyčovým mixérem rozmixujeme.
- Do hlubšího talíře (nejlépe na těstoviny) nalijeme trochu omáčky, do ní opatrně vložíme noky. Pomocí kávové lžičky ozdobíme omáčku smetanou, nakonec přidáme plátky jahod a lístky máty.
Palačinky alá dort s čerstvým ovocem
Ingredience:
Na palačinky:
- 500 ml mléka
- 2 vejce
- 250 g hladké mouky
- špetka soli
- olej
Na ozdobu:
- jahodová marmeláda
- javorový sirup
- jahody
- celá skořice
- maliny
- broskev
Postup:
- Mléko smícháme s vejci a špetkou soli. Přidáme mouku a za pomoci mixéru vyšleháme hladké těsto. Na rozpálenou pánev nalijeme trochu oleje a osmažíme tenké palačinky.
- Hotové palačinky potřeme marmeládou, aby se nám spojily a skládáme jednu palačinku na druhou. Na vrchní část poklademe nakrájené ovoce a ozdobíme celou skořicí. Vše přelijeme javorovým sirupem.
Piškotová roláda s jahodami
Ingredience:
Na těsto:
- 120 g krupicového cukru
- 3 vejce
- 90 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 lžíce vroucí vody
Na náplň:
- 200 ml smetany ke šlehání
- 13 g ztužovače šlehačky
- jahodová pomazánka
- moučkový cukr na posypání
- jahody na ozdobu
Postup:
- Oddělíme si bílky od žloutků a z bílků ušleháme tuhý sníh. Do něj opatrně vmícháme žloutky, cukr, a nakonec i mouku, prášek do pečiva a vodu.
- Plech vyložíme pečicím papírem. Na něj rovnoměrně rozetřeme těsto, které pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C 15 minut.
- Poté upečený plát vyklopíme na mokrou utěrku a zavineme společně s ní v roládu. Takto necháme těsto vychladnout.
- Smetanu ušleháme společně se ztužovačem šlehačky. Plát rozvineme a potřeme nejdříve jahodovou pomazánkou a poté ztuženou šlehačkou. Roládu opět zavineme.
- Roládu servírujeme pomoučenou cukrem a ozdobenou jahodami.
Jahody s pepřem a mátovou omáčkou
Ingredience:
- 400 g jahod
- 4 lžíce másla
- čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce dezertního bílého vína
- hrst mátových lístků
- 4 lžíce medu
Postup:
- Jahody nakrájíme na kousky nebo na plátky. V pánvi rozpustíme polovinu másla a chvíli na něm necháme jahody rozehřát.
- Jahody posypeme čerstvě namletým pepřem, zalijeme vínem a necháme je znovu prohřát. Poté dáme jahody z pánve pryč. Přidáme do ní nasekanou mátu, zbylé máslo a med, necháme vše svařit do hustšího sirupu. Bude to trvat 8 až 10 minut.
- Jahody servírujeme na talířku nebo v misce přelité mátovou omáčkou. Můžeme je ozdobit čerstvou mátou.
Foto: Tesco