Gourmet festival v Mikulově

První červnový víkend se v Mikulově sešli všichni gurmáni a milovníci jídla

Nejlepší čeští šéfkuchaři se sjeli do Mikulova na Gourmet festival 2018, konal se tu totiž 9. ročník Gourmet festivalu.

Přední český kuchař Miroslav Husák

Gourmet festival v Mikulově
Kuchař Miroslav Husák

Návštěvníci mohli ochutnat i menu od předního českého kuchaře Miroslava Husáka, který vařil pro královnu Alžbětu nebo Madeleine Albrightovou. Do festivalu, který probíhal od 1. do 3. června se letos zapojilo 7 restaurací z vinařského kraje a letošním tématem byl Leopold Ignác z Ditrichštejna.

7 mikulovských hotelů a restaurací

Gourmet festival v MikulověMikulov Gourmet festival 2018 přichystal nejrůznější degustační menu a speciality šéfkuchařů v sedmi mikulovských hotelech a restauracích.

Mezi nimi byl i významný šéfkuchař Miroslav Husák, kterému sekundoval David Roztočil, šéfkuchař hotelu Volarik a irské restaurace Ohara.

Spolu vařili v hotelu Volarik a pro příchozí přichystali předkrm, hlavní chod i dezert. Husák se může pochlubit připravováním pokrmů nejen pro královnu Alžebětu, Madeleine Albrightovou, ale také pro papeže Benedikta XVI. a české prezidenty.

Leopold Ignác z Ditrichštejna

Šéfkuchaři z festivalu při přípravě menu vycházeli z kavalírské cesty Leopolda Ignáce z Ditrichštejna a inspirovali se ve francouzskou a italskou kuchyní přelomu 17. a 18. století. Miroslav Husák tedy připravil králíka jako předkrm, který se pojí s francouzskou kuchyní a dále vepřová líčka jako hlavní chod a mrkvanec jako dezert.

Klasika mrkvanec

„Kromě zadání se vždy při sestavování menu držím i regionálnosti. Mrkvanec je klasika, která se v našich zemích dělá od nepaměti, dost možná ho ochutnal i samotný Leopold Ignác,“ vysvětlil svoji volbu Husák, který se svým týmem menu připravoval už od středy.

Husákovi sekundoval Roztočil z hotelu Volarik

Gourmet festival v Mikulově
Kuchaři Miroslav Husák a David Roztočil

Při přípravě pokrmů mu na Gourmet festivalu sekundoval šéfkuchař David Roztočil z hotelu Volarik. Před sedmnácti lety ho vzal otec na Moravu a od té doby si ji zamiloval. „Líbí se mi tu úrodnost kraje a vstřícnost lidí, takže když přišla nabídka práce na Moravě neváhal jsem ani minutu.

Celkově je tu jiná kultura a ctí se tu tradice, což mne při práci mnohdy inspiruje a lépe se mi pak tvoří pokrmy, které vždy obsahují lokální dodavatele,“ uvedl Roztočil. Dodal, že nejraději vaří z přírodních surovin a na ohni, takže v každém jeho jídelním lístku mohou zákazníci najít přípravu uzením či grilováním.

Mike Volařík s rodinou na Gourmet festivalu

Gourmet festival v Mikulově si nenechal ujít ani Mike Volařík, předseda představenstva společnosti Volarik Capital, pod kterou spadá hotel Volarik i irská restaurace Ohara. „Tento festival je nejen přínosem pro hotely, ale i pro město Mikulov.

Gourmet festival v Mikulově
Mike Volařík, předseda představenstva Volarik Capital s matkou Eliškou Volaříkovou a otcem Miroslavem Volaříkem z vinařství Volařík Mikulov

Styl festivalu, tedy lepší gastro, má podobnou strategii s hotelem Volarik. Vyšší úroveň ubytování a špičková gastronomie,“ řekl Mike Volařík. „Mikulov gourmet festival připravil opravdu paletu chutí.

Degustační menu jsme tak mohli vyzkoušet na několika místech a stálo to opravdu za to,“ dodal Volařík, který si festival přišel užít s celou svojí rodinou.

Zprávy redaktorů [ View all posts ]

Go to vrch