První červnový víkend se v Mikulově sešli všichni gurmáni a milovníci jídla
Nejlepší čeští šéfkuchaři se sjeli do Mikulova na Gourmet festival 2018, konal se tu totiž 9. ročník Gourmet festivalu.
Přední český kuchař Miroslav Husák
Návštěvníci mohli ochutnat i menu od předního českého kuchaře Miroslava Husáka, který vařil pro královnu Alžbětu nebo Madeleine Albrightovou. Do festivalu, který probíhal od 1. do 3. června se letos zapojilo 7 restaurací z vinařského kraje a letošním tématem byl Leopold Ignác z Ditrichštejna.
7 mikulovských hotelů a restaurací
Mikulov Gourmet festival 2018 přichystal nejrůznější degustační menu a speciality šéfkuchařů v sedmi mikulovských hotelech a restauracích.
Mezi nimi byl i významný šéfkuchař Miroslav Husák, kterému sekundoval David Roztočil, šéfkuchař hotelu Volarik a irské restaurace Ohara.
Spolu vařili v hotelu Volarik a pro příchozí přichystali předkrm, hlavní chod i dezert. Husák se může pochlubit připravováním pokrmů nejen pro královnu Alžebětu, Madeleine Albrightovou, ale také pro papeže Benedikta XVI. a české prezidenty.
Leopold Ignác z Ditrichštejna
Šéfkuchaři z festivalu při přípravě menu vycházeli z kavalírské cesty Leopolda Ignáce z Ditrichštejna a inspirovali se ve francouzskou a italskou kuchyní přelomu 17. a 18. století. Miroslav Husák tedy připravil králíka jako předkrm, který se pojí s francouzskou kuchyní a dále vepřová líčka jako hlavní chod a mrkvanec jako dezert.
Klasika mrkvanec
„Kromě zadání se vždy při sestavování menu držím i regionálnosti. Mrkvanec je klasika, která se v našich zemích dělá od nepaměti, dost možná ho ochutnal i samotný Leopold Ignác,“ vysvětlil svoji volbu Husák, který se svým týmem menu připravoval už od středy.
Husákovi sekundoval Roztočil z hotelu Volarik
Při přípravě pokrmů mu na Gourmet festivalu sekundoval šéfkuchař David Roztočil z hotelu Volarik. Před sedmnácti lety ho vzal otec na Moravu a od té doby si ji zamiloval. „Líbí se mi tu úrodnost kraje a vstřícnost lidí, takže když přišla nabídka práce na Moravě neváhal jsem ani minutu.
Celkově je tu jiná kultura a ctí se tu tradice, což mne při práci mnohdy inspiruje a lépe se mi pak tvoří pokrmy, které vždy obsahují lokální dodavatele,“ uvedl Roztočil. Dodal, že nejraději vaří z přírodních surovin a na ohni, takže v každém jeho jídelním lístku mohou zákazníci najít přípravu uzením či grilováním.
Mike Volařík s rodinou na Gourmet festivalu
Gourmet festival v Mikulově si nenechal ujít ani Mike Volařík, předseda představenstva společnosti Volarik Capital, pod kterou spadá hotel Volarik i irská restaurace Ohara. „Tento festival je nejen přínosem pro hotely, ale i pro město Mikulov.
Styl festivalu, tedy lepší gastro, má podobnou strategii s hotelem Volarik. Vyšší úroveň ubytování a špičková gastronomie,“ řekl Mike Volařík. „Mikulov gourmet festival připravil opravdu paletu chutí.
Degustační menu jsme tak mohli vyzkoušet na několika místech a stálo to opravdu za to,“ dodal Volařík, který si festival přišel užít s celou svojí rodinou.