Pečujte o svoje zdraví. Jezte zdravě, žijte déle
Se začátkem roku se obvykle více zajímáme o to, co jíme. Hlavní podíl na tom mají různá novoroční předsevzetí, která si mnozí z nás dávají. Letos se však kromě zlepšení fyzičky a nějaké to shozené kilo zaměřujeme také na povzbuzení naší imunity. Přinášíme vám zdravé a hlavně chutné recepty, které vám pomohou připravit zdravé jídlo, ať už ke svačině, obědu nebo také jako pohoštění pro návštěvy, až se konečně zase všichni budeme moci sejít u jednoho stolu.
Zapečená vejce v avokádu s opečeným celozrnným chlebem a zelené smoothie
Suroviny:
Zapečené avokádo:
- 1 velké zralé avokádo,
- 2 Tesco Čerstvá bio vejce,
- nasekaný čerstvý koriandr,
- sůl, pepř,
- 2 krajíce celozrnného chleba.
Zelené smoothie:
- 400 ml mandlového nebo kokosového mléka,
- 1 banán,
- 1 polévková lžíce arašídového másla,
- 4 hrnky čerstvého baby špenátu.
Postup:
- Avokádo podélně rozřízneme, odstraníme pecku a pomocí malé lžičky odstraníme také trochu dužiny z každé poloviny, abychom jamku uprostřed zvětšili.
- Vejce opatrně rozklepneme tak, aby žloutek zůstal neporušený, a přesuneme do poloviny avokáda. Posypeme solí a pepřem.
- Položíme na plech pokrytý pečicím papírem a pečeme v předem vyhřáté troubě asi 20 minut při 175 °C. Bílek musí být neprůhledný, tuhý.
- Mezitím si na rozehřáté pánvi opečeme nasucho celozrnný chléb zobou stran (přibližně 3 minuty).
- Dále připravíme smoothie. Banán oloupeme a nakrájíme. Špenát omyjeme. Všechny suroviny vložíme do mixéru a mixujeme dohladka.
- Po upečení avokáda posypeme čerstvým koriandrem a podáváme s opečeným chlebem a zeleným smoothie.
Kuřecí prsa obalovaná v kukuřičných lupíncích a mandlích s ratatouille s pestem
Suroviny:
Kuřecí prsa obalovaná:
- 4 kuřecí prsa,
- 100 g Tesco Free From Cornflakes,
- 2 polévkové lžíce másla,
- 2 vejce,
- 1 čajová lžička sladké mleté papriky,
- 1 čajová lžička tymiánu,
- sůl, pepř.
Kuřecí prsa v mandlích:
- 4 kuřecí prsa,
- 50 g mandlové mouky,
- 100 g celých mandlí,
- 2 vejce,
- 1 čajová lžička sušeného česneku,
- 1 čajová lžička oregana,
- sůl, pepř.
Ratatouille:
- 2 lilky,
- 4 velká rajčata,
- 3 cuketa,
- 3 malé sladké brambory,
- 500 ml pasírovaných rajčat,
- 4 polévkové lžíce zeleného pesta,
- 2 stroužky česneku,
- 1 červená cibule,
- 1 čajová lžička sušené bazalky,
- 1 čajová lžička oregana,
- sůl, pepř.
Postup:
- Kukuřičné lupínky podrtíme na menší kousky a smícháme s kořením. Vajíčka rozklepneme do misky a prošleháme vidličkou.
- Kuřecí prsa nejprve namočíme do vajíčka zobou stran a následně do podrcených kukuřičných lupínků.
- Položíme na plech vyložený pečicím papírem, polijeme rozpuštěným máslem a dáme péct na 30–35 minut při 180 °C.
- V kuchyňském robotu rozmixujeme celé mandle, mandlovou mouku a koření. Zopakujeme stejný postup jako při obalování v kukuřičných lupínkách. Položíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme 20 minut při 180 °C v předem vyhřáté troubě.
- Mezitím připravíme ratatouille. Nejprve omáčku. Pasírovaná rajčata smícháme s prolisovaným česnekem, pestem, nadrobno nakrájenou cibulí a kořením.
- Lilek, rajčata a cuketu omyjeme a sladké brambory oloupeme. Zeleninu nakrájíme na tenké plátky. Dospod zapékací mísy dáme část omáčky, a když nakrájíme dostatek plátků zeleniny na to, abychom mohli zapékací mísu naplnit, začneme je umisťovat v kruhovém tvaru po okraji. Pokračujeme, dokud se nedostaneme do středu, a průběžně přeléváme omáčkou.
- Mísu zakryjeme alobalem a pečeme přibližně 30 minut při 180 °C v předem předehřáté troubě. Poté alobal odstraníme a pečeme dalších 30 minut.
- Kuřecí prsa podáváme s ratatouille.
Foto: Tesco