4700 hektolitrů zeleného piva dozrává ve sklepích starobrněnského pivovaru
Při teplotě jednoho stupně dozrává 4700 hektolitrů třináctistupňového zeleného piva. Šest set hektolitrů dostanou pivaři na Slovensku.
Zatímco většinu jej vypijí konzumenti v Čechách, na Moravě ve Slezsku počínaje velikonočním Zeleným čtvrtkem 29. března 2018. Na výčepních pípách vydrží do vyprodání zásob nejdéle dva týdny.
Jen 4 lidé znají přesné složení zeleného piva
Zelené pivo vzniklo poprvé před 14 roky v pivovaru na Starém Brně, jako první speciál v zemi. Je ze světlého ječmenného sladu a žateckého chmele, vařené tradičním způsobem na dva rmuty.
Přesně daný okamžik se při vaření vlévá do omladinového kotle asi 10 litrů speciálního bylinného výluhu a nakonec, před zráním celé várky, i likér. Složení bylin ve výluhu, které dává pivu charakteristickou barvu a chuť znají pouze čtyři lidé ve Starobrnu.
Chrání je jako své know-how. Tři spoluvynálezci jsou změstnanci Starobrna, čtvrtý má vlastní minipivovar.
Tajemství složení bylin v zeleném výluhu zachovává dál.