Upečte si s dětmi perníkovou chaloupku aneb fotonávod krok za krokem!

K Vánocům neodmyslitelně patří i skořicovo-hřebíčková vůně čerstvě upečených perníčků. Pokud máte volnou chvíli, chtěli byste ozvláštnit adventní čas vašim dětem a dát průchod jejich fantazii a kreativitě, upečte si společně perníkovou chaloupku!  

Ačkoliv se na první pohled může zdát výroba perníkové chaloupky složitá, opak je pravdou. Stačí se držet osvědčeného receptu na medové perníkové těsto a správného pracovního postupu. Při volbě tvaru budovy a jejímu zdobení se navíc nekladou žádné meze fantazii, a tak se společná tvorba perníkové chaloupky může stát skvělou zábavou pro celou rodinu. Odměnou za vaše úsilí bude netradiční a výrazná ozdoba vaši sváteční tabule, která vydrží tak dlouho, dokud vám nedojde ostatní cukroví a dokud udržíte na uzdě chuť na lahodný medový perník…

„Pečení perníčků je tradicí, které k Vánocům jednoznačně patří. Suroviny na perníkovou chaloupku přitom nejsou vůbec drahé a dají pořídit ve všech obchodech Tesco. A pokud je někdo v pečení úplný začátečník, může si pořídit již hotové perníkové těsto,“ uvedl Jaroslav Heptner, manažer pekárenské výroby Tesco.

„Může se stát, že letos někdo pečení cukroví nestihne. I tak si u nás může až do Štědrého dne koupit například směs vánočního cukroví v krabičce nebo špaldové cukroví,“ dodává Heptner.

PERNÍKOVÁ CHALOUPKA – RECEPT A PRACOVNÍ POSTUP

Recept na perníkové těsto: 540 gramů hladké mouky, 190 gramů moučkového cukru, 125 gramů másla, 125 gramů medu, 3 vejce, 1 lžička mletého hřebíčku, 1 lžička jedlé sody, 2 lžičky mleté skořice, 3 lžičky kakaa

Recept na polevu: 1 bílek, 150 gramů prosátého moučkového cukru, kávová lžička citronové šťávy

 

  1. Připravíme si perníkové těsto. Sypké suroviny promícháme v míse, poté přidáme máslo, med a vejce. Rukama nebo s pomocí kuchyňského robota vypracujeme těsto, které necháme dva dny odpočinout v chladu.
  2. Z těsta oddělíme přiměřený kus a rozválíme jej na pečicím papíře na co největší plochu. Tloušťka těsta bude zhruba 2–3 milimetry.
  3. Odřízneme tenké okraje těsta tak, aby těsto bylo všude stejně silné (2–3 milimetry).
  4. Pomocí šablon z těsta postupně vykrájíme jednotlivé díly chaloupky – podložku, 2 štíty, 2 boky a 2 střechy.
  5. Plech vyložíme pečicím papírem a položíme na něj jednotlivé díly. Mezi díly necháme mezeru alespoň 1 centimetr – při pečení nakynou. Pečeme 15 minut při teplotě 180 stupňů Celsia.
  6. Upečené díly necháme po vytažení z trouby 2 minuty vydýchat. Poté je obrátíme na druhou stranu a necháme vychladnout.
  7. Svislé hrany štítů a boků chaloupky zbrousíme na kuchyňském struhadle do úhlu 45 stupňů, aby k sobě jednotlivé díly při lepení dobře pasovaly. Stejně tak zbrousíme na jedné dlouhé straně i oba díly střechy.
  8. Z bílku, cukru a citronové šťávy ušleháme hustou polevu – měla by mít konzistenci zubní pasty. Pokud je řídká, přidáme moučkový cukr.
  9. Pomocí polevy ozdobíme jednotlivé díly chaloupky. Pro malování na perníčky můžeme použít například zdobničku, štětec či špejli.
  10. K perníkové podložce přilepíme pomocí polevy obvodové zdi chaloupky, které zároveň slepíme i hranami k sobě. Polevu necháme dostatečně dlouho zatuhnout.
  11. Jakmile jsou stěny chaloupky stabilní, přilepíme k nim i střechu. I hřeben střechy slepíme polevou a přidržíme střechu, dokud poleva nezatuhne. Okolí chaloupky můžeme dozdobit polevou či dalšími perníčky.

 

 

Foto: Tesco

Jdi na vrch