Zatočte s chřipkou a viry bylinkami, které vás postaví na nohy
Zázračný lék z obyčejné zeleniny, kterou má každý doma. Chytré bylinky vám pomůžou v boji proti nevítaným nepřátelům
V Česku vrcholí chřipková sezóna a spousta z nás ulehla do postele s kašlem a horečkou. Proti chřipkovým virům se dá ale bojovat i správnou podporou imunity z přírodních zdrojů. Které bylinky a účinné látky mohou být v tomto období nejvíce nápomocné?
Běžné chřipkové viry označované jako B, C vyvolávají infekci u člověka, viry A se vyskytují jak u lidí, tak u zvířat. Často mění svoje vlastnosti a mezi lidmi tak stále kolují jiné typy virů. Běžná chřipka se projevuje náhle, provází ji vysoké teploty, bolesti v krku, svalů, hlavy, suchý dráždivý kašel, a může se objevit i rýma a bolest hrdla.
Lepší prevence než léčba
Lidé, kteří se nestarají o svoje zdraví nebo mají oslabený imunitní systém, či nedostatek protilátek a vitamínů, jsou na chřipku náchylnější. V současnosti existuje očkování proti chřipce a Světová zdravotnická organizace každoročně určuje, které protilátky budou v očkovacích vakcínách, které jsou právě jednou z možností prevence.
„Proti každému onemocnění je nejlepší prevence. Jde o to, že nemoc způsobená bakteriemi nebo viry se rozvine jen tehdy, když je v organizaci překročený jejich kritický počet, který je potřebný na to, aby toxiny choroboplodných zárodků podstatně oslabili imunitu organismu. Společným ukazatelem působení bakterií a virů je fakt, že při vniknutí po lidského těla se přilepí na výstelku dýchacích nebo jiných orgánů, kde působí zápal a poškození tkáně,“ řekl MUDr. Oto Sova, CSc.
Zdraví a imunitu můžete podpořit pomocí bylinek, které jsou velmi účinné v boji proti chřipce. Existují bylinky s komplexem nápomocných a účinných látek, jako jsou třísloviny, saponiny, antokyany, silice, různé kyseliny, stopové prvky a mnoho dalších. Užívání bylinek byste ale měli prokonzultovat se svým lékařem.
Křen jako houževnatá rostlina
Nazývá se také bylina mládí či slovenský ženšen. Pokud ji jednou zasadíte, zbavíte se jí už těžko. V kořeni této rostliny se nachází významný sinigrin, sulforafan a isothiokyanáty, silné sloučeniny, které působí pozitivně na dýchací cesty, a čistí a uvolňují ucpaný nos. Křen obsahuje velké množství vitamínu C a další tělu prospěšné látky, které zvyšují sílu imunitního systému tím, že stimulují aktivitu a produkci bílých krvinek, hlavní obranné linie těla.
„Stále se potvrzuje, že pro zdraví je velmi důležité to, co sníte. Správně zvolený jídelníček může pomoci nejen při prvních příznacích onemocnění, ale i při podpoře imunity. Křen má antibiotický účinek. Dokáže potlačovat infekce, je účinný při nachlazení, angíně, i při chřipce. Jeho silice rozpouštějí usazený sekret na sliznicích dýchacích cest, v nosních dutinách. Účinek pocítíte již při krájení či strouhání, projevuje se typickým slzením,“ vysvětluje MUDr. Beáta Nemčoková, pediatrička a homeopatka.
Abyste ho snadněji dostali do těla, udělejte si medový křen. Smíchejte 1 lžíci nastrouhaného křenu se 3 lžícemi medu a užívejte několikrát za den. Při rýmě pomůže dutiny uvolnit inhalování křenových pár, kdy se do vroucí vody přidá lžíce čerstvě nastrouhaného křenu a vdechují se uvolněné silice. Pro prevenci a ochranu dýchacích cest si stejně připravíte i čaj. Doktorka Nemčoková doporučuje k jídlu jako přílohu jablečný křen. „Tři lžíce nastrouhaného křenu smíchejte se dvěma nastrouhanými jablky a šťávou z poloviny citronu.“
Jemná bylina vyloučí patogenní hlen
Čaj z kořene prvosenky jarní obsahuje vzácné sloučeniny nazývané triterpenoidní saponiny, které pomáhají bojovat s nemocí díky jejich expektoračním vlastnostem. Pokud jste nachlazení a trápí vás rýma a hleny, nebo jste se přehoupli z chřipky do vážnějšího onemocnění, zánětu průdušek, čaj z této byliny napomáhá uvolňování a odstraňování hlenu, čímž ulevuje od bolesti horních cest dýchacích a urychluje celkové uzdravení.
Bylina obsahuje fenolové glykosidy, třísloviny, salicyláty, vitamíny a minerály, díky čemuž má antibakteriální, protizánětlivé účinky a zmírňuje bolest. Čaj je možné připravit ze sušené nebo čerstvé jarní byliny, nechat louhovat 10 minut a pít třikrát denně. Květy prvosenky jsou vhodnou přísadou do inhalační směsi. Hleny se uvolní a urychlí se odstranění infekce z dýchacích orgánů.
Přírodní saponiny obsažené v rostlině díky jejich účinku snižují přetížení hrudníku a uvolňují hlen. „Velmi dobrou službu poskytují koncentrované saponiny z rostliny Yucca shidigera, které v denní dávce 1 gram podstatně snižují povrchové napětí všech ploch vnitřních orgánů organismu a bakterie či viry se mají problém usadit na výstelkách těchto orgánů v dostatečném množství, což podstatně usnadňuje boj podpůrných rostlinných preparátů,“ doplňuje biochemik MUDr. Oto Sova, CSc. ze společnosti Reparex.
Česnek, neomezená pomoc pro zdraví
Lidstvo objevilo neuvěřitelné vlastnosti česneku před více než 5 000 lety. Kořen této byliny je velmi nápomocný v prevenci i samotné podpoře léčby chřipkových onemocnění díky antivirovým a protizánětlivým vlastnostem. Některé studie prokázaly, že česnek snižuje riziko vzniku samotného onemocnění. Byli testováni dobrovolníci, kteří užívali česnek po dobu tří měsíců. Zjistilo se, že riziko vzniku chřipky se snížilo o 63 %, a když už onemocněli, chřipka trvala o 70 % kratší dobu než u těch, kteří česnek neužívali.
Česnek posiluje fungování imunitního systému díky látce zvané aliin. Při rozdrcení česneku se tato látka změní na alicin, který je hlavní účinnou látkou. Zlepšuje imunitní odpověď některých druhů bílých krvinek v boji s viry a bakteriemi. „Alicin je antibioticky působící látka. Tato substance způsobuje protibakteriální a protivirový účinek česneku,“ dodává doktor Sova z Reparexu.
Nejlépe uděláte, když ho budete konzumovat syrový. Na to, aby se z česneku uvolnila účinná látka alicin, je nutné česnek buď rozdrtit, protlačit nebo nakrájet na plátky. Pokud ho budete tepelně upravovat, zničíte účinné látky. Případně před tepelnou úpravou nechte rozdrcený česnek odstát alespoň 10 minut, část jeho pozitivních účinků by tak měla zůstat zachována.
Anthokyany v bezu
Nálezy balsových semen při vykopávkách svědčí o využívání černého bezu při zdravotních problémech už v dávné minulosti. V anglosaských zemích se nazývala „léčivým ohněm“. Ve starém Řecku a Římě ji považovali za univerzální medicínu. I Hippokrates si bez vysoce cenil a její plody doporučoval užívat ke snížení horečky zejména při nachlazení, ale i na posílení obranyschopnosti těla.
Mezi účinné látky bezových květů patří zejména silice, flavonoidy, třísloviny, fytosterín, slizy, kyselina chlorogenová a kávová. Zralé plody obsahují stejně mnoho dalších účinných látek včetně vitamínů. Antokyany obsažené v bezu podporují a urychlují odpověď imunitního systému na virové či bakteriální infekce, díky čemuž lidský organismus může překonat chřipku snadněji a rychleji. „Bez navíc zvyšuje míru pocení organismu, čímž snižuje horečku. Vykazuje obdobné antioxidační vlastnosti jako vitamín C nebo E,“ doplňuje MUDr. Nemčoková.
Po vypití čaje z bezového květu se podporuje detoxikace organismu, čímž se zkracuje i čas léčení dýchacího ústrojí. Pomáhá i prokrvující 10minutová koupel nohou v teplé vodě s bezovým květem, který pomáhá zlepšit dýchání.
Foto: Pixabay.com