Umělci z tatarstánu přijeli do Brna

Tatarstán. To nejsou Turci, ale Tataři. Umělci z Kazaně přijeli do Brna

Umělci Filharmonického hudebně-literárního souboru z Kazaně v Republice Tatarstán zavítali do partnerského Jihomoravského kraje.

Pod vedením uměleckého vedoucího, zasloužilého umělce Republiky Tatarstán Vladimira Vasiljeva, uspořádali v Brně v historickém sále Konventu Milosrdných bratří se znamenitou akustikou koncert klasické hudby.

Známe Tatarstán?

TatarstánTatarstán je republika na Volze při cestě z Moskvy na Ural se špičkově rozvinutým průmyslem od zpracování ropy po výrobu vozidel, letadel i kosmických zařízení s třikrát větší produktivitou práce i mzdami, než je průměr Ruské federace.

Tato krásná bohatá země se vyznačuje křesťanskou i muslimskou kulturou.

Tatarské a ruské národních písní i  instrumentální skladby evropských autorů si získali brněnské posluchače.

Národní umělec  Republiky Tatarstán Georgij M. Ibušev předvedl dokonalým tenorovým zpěvem v sólu i společně tatarské národních písně. Zasloužilý umělec, koncertní mistr Roman J. Čujnov preludoval na klavír mj. s houslistkou Darjou V. Levanovou třeba Vivaldiho Čtvero ročních období, část Léto nebo Fibichovu Poému.

Umělci z tatarstánu přijeli do BrnaDržitelka ocenění mezinárodních soutěží Gulnara Ch. Bajnazarova (zpěv, soprán) nadchla publikum i Dunajevského Pozdravnou písní. Naopak šéf souboru Vasiljev (bas) se blýsknul provedením známých ruských národních písní „Ej, uchněm“ a „Dolů po Petrovské.“

Tato republika i Jihomoravský kraj si vzájemně mají co nabídnout nejen v umění, ale také v průmyslu, nových pokrokových technologiích a ve vědě i výzkumu.

 

Umělci z tatarstánu přijeli do Brna Umělci z tatarstánu přijeli do Brna Umělci z tatarstánu přijeli do Brna Umělci z tatarstánu přijeli do Brna Umělci z tatarstánu přijeli do Brna Umělci z tatarstánu přijeli do BrnaUmělci z tatarstánu přijeli do Brna Umělci z tatarstánu přijeli do Brna Umělci z tatarstánu přijeli do Brna

Foto – Václav Žalud

 

Jdi na vrch